Direktör, Kütüphane Ağ Hizmetleri, Finlandiya Milli Kütüphanesi 2000–
LIBER Danışmanı (2018-2020), Başkan 2014-2018, Başkan Yardımcısı 2010-2014
DORA üyesi (San Francisco Araştırma Değerlendirme Deklarasyonu) Danışma Kurulu 2018-2021
Açık Bilim Politikası Platformu üyesi, Avrupa Komisyonu 2016-2018, 2018-2020
Dijital Miras Uzman Grubu üyesi, 2017-2021, Avrupa Komisyonu 2017-2021
Fin Açık Bilim Strateji Grubu 2017 üyesi–
Araştırma Bilgi Merkezi Yönlendirme Komitesi üyesi- Fin araştırmasında yeni bir pencere 2017-2020
Finlandiya Açık Bilim ve Araştırma Girişimi Yönlendirme Komitesi üyesi 2014-2017
Ulusal Dijital Kütüphane Yönlendirme Komitesi üyesi 2010-2017
Kristiina Hormia-Poutanen, Finlandiya Milli Kütüphanesi'nde (NLF) Kütüphane Ağ Hizmetleri direktörüdür. HE kurumları, halk kütüphaneleri, arşivler, müzeler ve diğer kamu sektörü kurumları için ulusal altyapı hizmetlerinin geliştirilmesine öncülük eden bir direktördür.
Kütüphane ağ hizmetleri, kütüphaneler (üniversiteler ve uygulamalı bilimler üniversite kütüphaneleri, özel kütüphaneler ve halk kütüphaneleri), arşivler, müzeler ve bir bütün olarak kamu sektörü için ulusal altyapı hizmetleri sunmaktadır. Hizmetler iki ana kategoriye ayrılabilir: 1) bilgiye erişimi geliştiren hizmetler ve 2) meta veriler ve bibliyografik hizmetler. Bilgiye erişimi geliştiren hizmetler şunlardır: ulusal lisanslama (FinELib), ulusal kurumsal depo hizmetleri ve ulusal keşif ve PaaS hizmeti, Finna (finna.fi). Üst veri hizmetleri, ulusal ontolojilerin yanı sıra üst veri standartlarının ve yönergelerinin geliştirilmesini(finto.fi), ticari kuruluşların yanı sıra HE kurumları ve kütüphaneler ile iş birliği içinde üst veri üretiminin geliştirilmesini ve kolaylaştırılmasını içerir. Ulusal Ontoloji Servisi Finto (finto.fi) Finlandiya'da yaygın olarak kullanılan bir altyapı hizmetidir. Aynı zamanda yapay zekâ hizmetleri için bir yapı taşıdır.
Kristiina Hormia-Poutanen, Fin Araştırma Altyapısı Yol Haritasının, yani FinELib ve Finna araştırma altyapısının direktörüdür (2014-2020).
Avrupa Araştırma Kütüphaneleri Birliği LIBER'in eski başkanı ve şu anki özel danışmanıdır. Açık Bilimi teşvik etmek, Avrupa'da 40 ülkede, 440 araştırma kütüphanelerini temsil eden LIBER'in önceliğidir. LIBER, özellikle Açık Erişim, Araştırma Veri Yönetimi, Adil Veri, Dijital Beşerî Bilimler, liderlik ve beceri geliştirme alanlarında Açık Bilimi aktif olarak teşvik etmektedir. Telif hakkı reformu, farkındalık yaratma, stratejik ortaklıklar kurma ve açık bilimle ilgili AB projelerinde aktif olma ile ilgili savunuculuk da LİBER'in görevleri arasındadır.
Kristiina Hormia-Poutanen, Avrupa Komisyonu ve Açık Bilim Politikası Platformu’nun bir üyesidir. Uzman grubundaki kütüphaneleri temsil eden tek kişidir. OSPP görevi Açık Bilim Politikası’nı Komisyona tavsiye etmek; pratik bir şekilde Avrupa Açık Bilim Politikası Gündemi’ni yerine getirmek; üye devletler ve uluslararası olarak Avrupa bilimsel araştırma kalitesini ve etkisini artırmak; ilgili paydaş gruplarını belirlemektir. OSPP, Avrupa açık bilim paydaşlarının 25 üst düzey temsilcilerinden oluşmaktadır. OSPP, 2018 yılında Komisyonun sekiz önceliğini kapsayan öneriler yayınladı.
Açık Bilim ve Araştırma Girişimi’nin yanı sıra Finlandiya'daki Milli Dijital Kütüphane'nin yönlendirme komitelerinin bir üyesi olmuştur. Finlandiya Eğitim ve Kültür Bakanlığı, 2014-2017 dönemi için Açık Bilim ve Araştırma Girişimi'ni (ATT) koordine etti. Amaç, Finlandiya'nın Açık Bilim ve araştırma alanında önde gelen ülkelerden biri haline gelmesi ve Açık Bilimin olanaklarının toplumumuzda yaygın olarak kullanılmasının sağlanmasıydı. Finlandiya Milli Dijital Kütüphanesi, dijital kültürel mirasın uygunluğunu ve kullanılabilirliğini; dijital kültürel mirasın korunmasını, kültürel mirasın sayısallaştırılmasını ve kütüphaneler, arşivler ve müzeler arasındaki iş birliğini geliştirdi. Finlandiya Milli Kütüphanesi, Milli Keşif Hizmeti Finna (finna.fi) gelişiminden sorumludur. Dış değerlendirmeye dayanarak, Finna NDL hizmetlerinde en başarılı olmuştur.
Kristiina Hormia-Poutanen ayrıca Dijital Miras Uzman Grubu üyesidir ve 2010-2015 yılları arasında Europeana Yönetim Kurulu ve Europeana İcra Komitesi üyesidir. Dijital Miras Uzman Grubu'nun görevi, mevcut AB mevzuatının, programlarının ve politikalarının uygulanmasına ilişkin Komisyona yardımcı olmak; üye devletler ile koordine halinde olmak, görüş alışverişinde bulunmak; Europeana’ya rehberlik etmektir.
2017-2020 dönemi için Fin araştırmalarına yeni bir pencere olan Fin Araştırma Bilgi Merkezi üyesidir.
Kristiina Hormia-Poutanen, Açık Bilim (Açık Erişim, araştırma veri yönetimi, araştırma altyapıları, Beceri geliştirme, kütüphaneler, konsorsiyumlar), açık yenilik ve açık keşif ile ilgili geniş ulusal ve uluslararası ağlara sahiptir.