Speakers
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1990 yılında mezun oldu. Aynı yıl, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak atandı. Aynı üniversitede 1996’da doktorasını tamamladı. 2003 yılında doçent, 2008'de aynı fakültede profesör kadrosuna atandı. Çeşitli dergilerde sosyal politika ve çalışma ekonomisi ile ilgili makaleleri, yurt içinde ve yurtdışında çeşitli konferanslarda sunulan ulusal ve uluslararası bildirileri bulunan Naci GÜNDOĞAN, Genç İşsizliği, Yoksulluğun Değişen Yüzü: Çalışan Yoksullar, Çalışma Ekonomisi kitaplarının da yazarıdır. 2008-2009 Bahar döneminde ABD’de Cornell Üniversitesi ILR School'da misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. 2000-2009 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak Resmi Arabuluculuk yapmıştır. 2010-2014 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevinde bulunan GÜNDOĞAN, 2014 yılında Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanmıştır. Rektörlük görevi sonrası 2018’de YÖK’te başkan danışmanı olarak görev yapmıştır. Cumhurbaşkanlığı kontenjanından 2018 ve 2022 yıllarında YÖK üyeliğine atanmış ve Yürütme Kurulu Üyeliğine seçilmiştir. Üniversitelerarası Kurul Sosyal Bilimler Eğitimi Konseyi Başkanlığı (2014-2018), Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği (2014-2016), Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyet Üyeliği (2016-halen), Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Yönetim Kurulu Üyeliği (Milli Eğitim Bakanlığı adına) (2015-2016), Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Yönetim Kurulu Üyeliği (2021-halen), Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi Denetleme Kurulu Başkanlığı (2022-halen) görevlerinde bulunan GÜNDOĞAN, 2017 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyeliğine seçilmiştir. Kendisine 2017 yılında Kolombiya’nın başkenti Bogota’da bulunan Kolombiya Açık ve Uzaktan Öğrenme Üniversitesi (Universidad Nacional Abiertaya Distancia) tarafından, dünyada açık ve uzaktan öğretime yapmış olduğu katkılardan dolayı fahri doktora unvanı verilmiştir.
Prof. Dr. Mustafa Fadıl Sözen, 1985 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sinema-TV ve Fotoğrafçılık bölümünden lisans derecesi ile mezun olmuştur. 1992 yılında aynı üniversiteden Sahne ve Görüntü Sanatları alanında yüksek lisans derecesini ve 1995 yılında ise doktora derecesini almıştır.
Akademik kariyerine 1988 yılında Fırat Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak başlamış, 1999 yılında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev almıştır. Akdeniz Üniversitesi’nden 2011 yılında doçent, 2017 yılında ise profesör unvanını almıştır. Sinema-TV alanında birçok akademik çalışma yapan Prof. Dr. Sözen, belgesel film yapımcılığı, sinemada ses ve film müziği konularında çalışmalar yürütmüştür.
Prof. Dr. M. Fadıl Sözen'in Türk sineması, belgesel film yapımı ve sinematografik anlatı üzerine yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Film yapım-yönetimi, belgesel film ve video tasarım alanındaki çalışmalarına ek olarak, çeşitli ulusal projelerde de görev almıştır.
İdari görevleri arasında Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcılığı (1999-2004), Sinema-TV Bölüm Başkanlığı (2001-2020), Güzel Sanatlar Enstitü Müdürlüğü (2020-2023) ve Fakülte Senatörlüğü (2008-2011) yer almaktadır.
Prof. Dr. M. Fadıl Sözen, 2024 Nisan ayı itibarıyla Antalya Belek Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak; 29 Ağustos 2024 tarihinden bu yana Antalya Belek Üniversitesi Rektör Vekili olarak görev yapmaktadır.
Ankara Fen Lisesinden 1989 yılında mezun olmuştur. 1994'te Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümünü bitirmiştir. 1996'da Bilkent Üniversitesinde ve 1997'de Institut Fourier'de Matematik Yüksek Lisansı yapmıştır. Doktorasını 2000 yılında Institut Fourier'de savunmuştur.
2000 yılından itibaren Galatasaray Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve kuruluşundan itibaren Matematik Bölümünde çalışmış, bölüm başkanlığı ve dekanlık görevlerini yürütmüştür.
TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Grubu danışmanlığı, Romanya Grigore Moisil Türk-Romen Araştırma Merkezi eş başkanlığı, TÜBİTAK Bilim-Teknik Dergisi Danışma Kurulu üyeliği, Avrupa Matematik Derneği delege üyeliği yapmıştır. Türk, Fransız, Avrupa ve Amerikan Matematik dernekleri üyesidir. Fransa, Almanya, Japonya, İsrail ve Hindistan'daki merkezlerde misafir araştırmacı sıfatıyla bulunmuştur.
2010 yılında TÜBİTAK TWAS ve TÜBA GEBİP ödüllerine layık görülen Uludağ birçok araştırma projesi yürütmüş ve saygın dergilerde yayın yapmıştır. Matematik Dünyası dergisinde köşe yazarlığına devam etmektedir.
Mirat SATOĞLU TÜBİTAK ULAKBİM Enstitü Müdürü olarak görev yapmaktadır. TÜBİTAK Ulakbim Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi adıyla, 1996 Yılında kurulmuş olup Türkiye Kütüphaneleri Toplu Kataloğu Hizmeti, EKUAL Koleksiyon Geliştirme Hizmeti, TR-Dizin İndeks Hizmeti, Dergipark Dergi Barındırma Hizmeti gibi bilgi hizmetleri sunmaktadır.
SATOĞLU'nun yönetiminde TÜBİTAK ULAKBİM, TÜBİTAK Açık Bilim Politikası, Aperta Açık Arşivi, Harman Akademik Arşivi gibi birçok açık bilim insiyatifinde öncü rol oynamıştır.
Mirat SATOĞLU Avrupa Araştırma Alanı ve Yenilik Komitesi Açık Bilim ve İnovasyon Çalışma Grubu'nda, SCOAP3 Yönetim Kurulu'nda, EOSC Avrupa Açık Bilim Yönetim Kurulu'nda ülkemizi temsil etmektedir.
Mirat SATOĞLU bilişim alanında profesyonel olacak bir çok uluslararası alanda çalışmıştır. SATOĞLU, Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Lisans Derecesine, Ege Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi'nden Yüksek Lisans Dereceleri'ne sahiptir.
Colleen Campbell Max Planck Digital Library (MPDL)'de açık erişim stratejik danışmanıdır. Burada iki açık erişim girişimini koordine etmektedir: Open Access 2020 Initiative (OA2020), açık erişim yayıncılığını desteklemek için abonelik yatırımlarını yeniden düzenleyen araştırma kuruluşları ve kütüphanelerinin küresel bir ittifakı ve ESAC Initiative, açık erişim iş akışlarını ve süreçlerini optimize etmeye adanmış uluslararası bir uygulama topluluğu. LIBER Açık Erişim Çalışma Grubu üyesidir, gelişmekte olan ve geçiş ekonomisi ülkelerinde bilgiye erişimi sağlamak için kütüphanelerle birlikte çalışan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan EIFL'nin Yönetim Kurulunda görev yapmaktadır ve bir dizi yayıncı ve bilimsel iletişim girişiminin danışma gruplarına katkıda bulunmaktadır.
Agnès Ponsati, Hispanik Filoloji (Barselona Üniversitesi) ve aynı üniversiteden Kütüphanecilik ve Dokümantasyon Diploması sahibidir.
1994 yılından Ağustos 2017'ye kadar CSIC Araştırma için Bilgi Kaynakları Birimi'nin Başkanlığını yapmıştır. Eylül 2017'den Kasım 20018'e kadar İspanya Ulusal Kütüphanesi Süreçler ve Dijital Hizmetler Bölümü Direktörü olarak görev yapmıştır. O tarihten bu yana CSIC'deki eski görevine geri dönmüştür.
Daha önce Barselona Üniversite Kütüphanesi Teknik Bölümü'nde (1987-1990) ve Katalonya CSIC kütüphaneleri şubesinde otomasyon müdürü olarak (1990-1993) çalışmıştır.
CSIC Birimi İspanya'daki en önemli bilimsel kütüphane ağını yönetmektedir.
Dağıtık ağlarda otomatik kütüphane sistemleri ve araştırma hibrid-dijital kütüphanelerinde kütüphane hizmetleri ve koleksiyonlarının yönetimi ve koordinasyonu konusunda uzmandır. CSIC Sanal Kütüphanesinin kurulmasından ve dijital koleksiyonların ve tüm teknolojik destek araçlarının yönetiminden sorumludur. CSIC Institutional Repository Digital aracılığıyla CSIC bilim topluluğu arasında Açık Erişimin teşvik edilmesinde görev almıştır. Bilimsel kütüphaneleri bilimsel iş akışı içinde yeniden konumlandırmak için yararlı bir girişim olarak CSIC.
Dağıtık ortamlarda kütüphane sistemleri ve koleksiyonlarının teknik yönetimi ve bilimsel ve araştırma kütüphaneleri bağlamında kütüphane hizmetlerinin yönetimi konularında yayınları bulunmaktadır. Belge koleksiyonlarının otomasyonu, katalog dönüştürme sistemleri, bibliyografik protokoller, meta-arama motorları ve miras koleksiyonlarının yeni teknolojiler uygulanarak yeniden kullanımı konularında çeşitli ulusal ve Avrupa projelerinde yer almıştır. Ayrıca, yayıncılık müzakereleri ve dijital içeriklerin lisanslanması konusunda geniş bir uzmanlığa sahiptir ve çeşitli yayıncıların kütüphane danışma kurullarının (ELSEVIER, SPRINGER, WILEY, IOP, BRILL, Taylor and Francis) üyesidir. Son zamanlarda CSIC yazarları için Açık Erişim Programı kapsamında CSIC tarafından yürütülen çeşitli dönüştürücü anlaşmaların gerçekleştirilmesinde yer almıştır. Bilim ve Araştırma Bakanlığı (2019) tarafından Açık Bilim için Ulusal Stratejiyi tanımlayan belgeyi hazırlamak üzere oluşturulan Açık Bilim Teknik Komisyonu'nun ve Yayıncılık ve Okuma anlaşmalarının (Elsevier, Springer, ACS Wiley) müzakeresi için CRUE-CSIC komisyonunun bir üyesidir.
Ayrıca İspanyol kütüphane konsorsiyumlarını temsil eden SCOAP3 Küresel Konseyi üyesidir. LIBER yönetim kurulu (2017-2021) ve SPARC Avrupa yönetim kurulu (2018-2021) üyesi, Sciene Avrupa Açık Erişim Çalışma Grubu üyesi (2011-2021), Sciene Avrupa Açık Bilim Çalışma Grubu üyesi (2022) olmuştur. Kasım 2022'den itibaren REBIUN'un (Üniversite ve Bilimsel Kütüphaneler Ağı) 2024-2028 yeni stratejik planını tanımlamaktan sorumlu komisyonun bir parçasıdır.
Maria Ntaountaki 1993 yılından beri Akademik Kütüphane sektöründe aktif olarak çalışmaktadır. Stratejik planlama, e-kaynak yönetimi, e-kaynaklar için paydaşlarla müzakereler, kalite güvence sistemleri ve kullanıcı desteği konularında çalışma deneyimine sahiptir.
Halen Girit Teknik Üniversitesi'nde Kütüphane Direktörü olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda HEAL-Link Elektronik Kaynaklar Yönetim Kurulu (Hellenic Academic Libraries Link) ve Yunanistan'daki Açık Bilim Çalışma Grubu üyesidir.
Diana Silva (Aveiro Üniversitesi Kütüphane, Bilgi ve Müzecilik Hizmetleri, Portekiz), yaklaşık 22 yıldır bilimsel bilgi ve veri havuzları ile çalışan, bilgi ve dijital okuryazarlık becerilerini geliştiren ve bilimsel yayıncılık ve Açık Bilim konularında araştırma topluluğunu destekleyen geniş deneyime sahip bir akademik kütüphanecidir. B-on konsorsiyumunda eğitmen olarak çalışmıştır ve şu anda çeşitli Portekiz yükseköğretim kurumlarında literatür arama metodolojileri, bilimsel bilginin etik kullanımı, bilimsel yayıncılık, Açık Bilim uygulamaları, lisanslar ve telif hakkı, araştırma ölçümleri, araştırma veri yönetimi konularında eğitmen olarak çalışmaktadır. Yükseköğretim (HE) kütüphane hizmetlerinde inovasyon üzerine yayınların yazarı ve kütüphanelerin araştırmayı destekleme ve okuryazarlık becerilerini geliştirmedeki rolü ile ilgili konularda ve son zamanlarda HE'de Sorumlu Yapay Zeka ve Yapay Zeka Okuryazarlığı konularında konferanslarda konuşmacıdır. “Portekiz Açık Bilim ve RRI Eğitmenleri Uygulama Topluluğu” ve Kütüphaneciler, Arşivciler ve Bilgi ve Dokümantasyon Profesyonelleri Derneği - Portekiz'in ‘Yükseköğretim Kütüphaneleri Çalışma Grubu’ üyesi ve 2016-2019 ve 2020-2022 Portekiz Yükseköğretim Kütüphaneleri için Öneriler'in ortak yazarıdır.
MEF Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban, MEF’i bu alanda öncü bir kurum haline getiren Flipped Learning uzmanlarından biridir. 25 yılı aşkın öğretim, eğitim ve liderlik deneyimini kapsayan ve kendine özgü bir akademik geçmişe sahip olan (Jeoloji alanında lisans, TESOL alanında yüksek lisans, Teknoloji ve Öğrenme Tasarımı alanında yüksek lisans, Uygulamalı Dilbilim alanında doktora) Dr. Fell Kurban, yapay zeka odaklı dünyaya hazırdır. Flipped Learning’e olan bağlılığı, MEF Üniversitesi’nde Öğrenme ve Öğretme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (CELT) kurucu direktörü olarak üstlendiği rol ve alana yaptığı katkılarla açıkça görülmektedir. Flipped Learning üzerine yazdığı birçok etkili kitapla uzmanlığını pekiştirmiştir. Dr. Fell Kurban, ayrıca yapay zekanın eğitimdeki heyecan verici potansiyelini araştıran yeni çalışmalarıyla da dikkat çekmektedir. "ChatGPT'nin Yüksek Öğretim Üzerindeki Etkisi: Yapay Zeka Devrimini Keşfetmek" adlı kitabı, yapay zekanın sadece flipped sınıflarda değil, tüm eğitim ortamlarında öğretim ve öğrenimi nasıl dönüştürebileceğini incelemektedir. MEF'teki çalışmalarının yanı sıra, Dr. Fell Kurban Flipped Learning Global’de Akademik İşler Müdürü olarak da görev yapmaktadır. Ayrıca, BAM Radio Network’te eğitimde yapay zeka üzerine podcastler yayınlayarak düzenli olarak uzman görüşlerini paylaşan aranan bir uzmandır.
Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu akademik kariyerine 1987 yılında Erciyes Üniversitesi, Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olarak başladı. 1994 yılında ise şuan Cardiff Üniversitesi olarak bilinen University of Wales College of Cardiff'dan (İngiltere) bütünleşik doktorasını tamamladı. Halen Gazi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde Yazılım Mühendisliği Profesörü ve Bölüm Başkanı olarak görevine devam etmektedir.
Prof. Dr. Sağıroğlu, saygın bir akademisyandır. 8.000'den fazla atıf alan ve SCI/SSCI indeksli dergilerde, ulusal ve uluslararası konferanslarda, sempozyumlarda ve çalıştaylarda yayınlanmış yaklaşık 400 makalesi bulunmaktadır. Yazar veya editörlüğünü yaptığı 20'den fazla kitap, 6 adet patent sahibi olup güvenlik, büyük veri, akıllı modelleme ve kontrol, biyometri vb. alanlarda ulusal ve uluslararası projeler yürütmüştür. Yapay zeka, 5G, Büyük Veri, Makine Öğrenmesi, Derin Öğrenme, Bilgi ve Siber Güvenlik, Gizlilik, IPv6 vb. konularda 50'den fazla ulusal ve uluslararası etkinliğe başkan veya eş başkan olarak organize etmiştir. Bu etkinliklere örnek olarak Bilgi Güvenliği ve Kriptografi Uluslararası Konferansı, IEEE Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Uluslararası Konferansı, IEEE Büyük Veri, Derin Öğrenme ve Siber Terörizmle Mücadele, IEEE Makine Öğrenmesi ve Uygulamaları Uluslararası Konferansı, Büyük Veri Analitiği, Güvenlik ve Gizlilik Çalıştayı, Türkiye Açık Veri Konferansı, IEEE 5G Zirvesi- İstanbul, IPv6 Konseyi Türkiye, Ulusal IPv6 Konferansı verilebilir. Aynı zamanda Bilgi Güvenliği Derneği'nin kurucu üyesi, GÖNDER, IEEE Senior Member, IEEE Türkiye Blokzincir Çalışma Grubu Başkanı, IEEE Biyometrik Görev Gücü Üyesi ve Gönder Derneği üyesidir. Bu STK'larda Başkan ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevler almıştır. Gazi Üniversitesi'nde Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığı gibi görevlerde bulunmuştur. Uluslararası Bilgi Güvenliği Bilimi Dergisi, Bilgisayar Mühendisliği ve Bilgi Güvenliği Dergisi (Türkçe) ve CyberMag dergilerinin editörlüğünü, FutureTech Genel Müdürlüğünü ve Yükseköğretim Kurulu Siber Güvenlik Çalışma Grubu Üyeliğini yürütmüştür. Havelsan, BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) ve KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kurumu) gibi kurumlara danışmanlık yapmıştır. Bilgi Güvenliği, Büyük ve Açık Veri, Siber Güvenlik ve Savunma, Yapay Zeka, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Gizlilik, Biyometri, İnovasyon Kültürü Oluşumu, IPv6, 5G vb. konularda üniversiteler, okullar, sektörler, TV ve Radyo Programları, kurum ve kuruluşlarda 500'den fazla davetli veya açılış konuşmacısı olarak görev almıştır.
Prof. Dr. Sağıroğlu halen 2021 yılından beri Yapay Zeka ve Büyük Veri Merkezi Müdürü olarak görevine devam etmektedir.
1998 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden mezun olan İsmail ÇETİNKAYA, Yüksek Lisansını Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İşletme alanında yaptı. Orman Bakanlığı’nın Osmanlı Dönemi Ormancılığı Araştırma Projesi ve yayın çalışmasında Araştırmacı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Kütüphaneci, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Okutman olarak çalışmış ve ağırlıklı olarak Tıp Kütüphaneciliği ve Tıbbi Dokümantasyon derslerini yürütmüştür. Çetinkaya, 2006-2021 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı olarak görev yapmış, 19 Ocak 2021 tarihinden itibaren de Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı olarak görev yapmaya devam etmektedir. 2007-2008 yıllarında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından yürütülen İlk ve Ortaöğretimde Proje Yürütme ve Bilim Danışmanlığı Eğitimi Projesi’nde (Eğitimde Bilim Danışmanlığı Çalıştayı) Bilim Kurulu Üyeliği ve Bilgi Okuryazarlığı dersini yürüten Çetinkaya, 2014 yılında da Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından Üniversite Kütüphaneleri Çalışma Grubu Üyeliği (Üniversite Kütüphanelerinin İyileştirilmesi ve Standartlar Getirilmesi) görevi ile “2023’e Doğru Türkiye’de Üniversite Kütüphaneleri Mevcut Durum, Sorunlar, Standartlar ve Çözüm Önerileri” isimli raporu hazırlayanlar arasında yer almıştır. 2010 yılından bu yana ANKOS Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüten Çetinkaya, 05 Ağustos 2022 tarihinden itibaren de ANKOS Başkanı olarak görev yapmaktadır. Kütüphanecilik ve yayıncılık alanında ulusal ve uluslararası birçok etkinlikte yer alarak mesleki bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya devam etmektedir. Çetinkaya, evli ve 1 çocuk babasıdır.
Dr. Metehan Güzel lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini sırasıyla 2012, 2016 ve 2022 yıllarında Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. 2013-2022 seneleri arasına eğitimini sürdürdüğü bölümde araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 2022 - 2023 yılları arasında Kafkas Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmış, 2023 Ekim ayından itibaren T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'ne yapay zeka uzmanı olarak katılmıştır. Güncel kurumunda Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi projesinde öğrencilere ve kamu kurumlarına yapay zeka eğitimleri vermektedir.
Simon Hodson, Ağustos 2013'ten bu yana CODATA'nın Direktörü olarak görev yapmaktadır.
Simon, veri politikası konuları ve araştırma veri yönetimi konusunda uzmandır. Son olarak Avrupa Komisyonu'nun FAIR Data Uzman Grubu'na başkanlık etmiş ve FAIR'ı Gerçeğe Dönüştürme raporunu hazırlamıştır (https://doi.org/10.2777/1524). Ayrıca UNESCO Açık Bilim Danışma Komitesi'nin başkan yardımcılığını yapmış ve Kasım 2021'de kabul edilen UNESCO Açık Bilim Tavsiye Kararı'nın hazırlanmasında etkili bir rol oynamıştır. Daha önce Araştırma Verisi Yönetimi Politikaları için Mevcut En İyi Uygulama, Büyük Veri Dünyasında Açık Veri Üzerine Uluslararası Bilim Anlaşması ve OECD Küresel Bilim Forumu ve Araştırma Verisi Havuzları için Sürdürülebilir İş Modelleri üzerine CODATA Raporu gibi etkili raporlara katkıda bulunmuştur.
CODATA'daki görevinin önemli bir parçası olarak Simon, disiplinler arası araştırmalar için veri entegrasyonu ve birlikte çalışabilirlik spesifikasyonlarının koordinasyonunu geliştirecek olan 'Alanlar Arası Büyük Zorluklar için Veri Çalışması Yapmak' konulu büyük bir ISC ve CODATA On Yıllık Programını uygulamakla görevlendirilmiştir. Simon ayrıca çok sayıda projeye, Çalışma Grubuna ve Yönlendirme Grubuna liderlik etmekte ya da katılmaktadır. Simon son yıllarda, CODATA'nın uzun vadeli katkıda bulunduğu GEO Veri Paylaşımı Çalışma Grubu'nun eş başkanlığını (2015-2018); bilimsel yayınların altında yatan verileri keşfedilebilir, serbestçe yeniden kullanılabilir ve alınabilir hale getirmek için kar amacı gütmeyen bir girişim olan Dryad Veri Deposu'nun Yönetim Kurulu üyeliğini (2012-2018); Afrika Açık Bilim Platformu Projesi'nin Proje Direktörlüğünü (2016-19); ve sosyal bilimler için Avrupa veri altyapısı olan CESSDA ERIC'in Bilimsel Danışma Kurulu üyeliğini yapmıştır.
Dr. Sami Çuhadar, Bilgi ve Belge Yönetimi alanında Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesinde, İktisat Lisans Eğitimini Anadolu Üniversitesinde ve Doktora Eğitimini ise Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde tamamlamıştır.
Dr. Sami Çuhadar İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Kütüphane ve E-Kaynaklar Direktörü olarak görev yapmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, 1. Sınıf öğrencilerine “Araştırma Yöntemleri ve Hukuk Bilgi Kaynaklarına Erişim” adlı dersi vermiştir.
Kütüphanecilik ve Bilgi Yönetimi alanındaki sivil toplum kuruluşlarında da aktif olarak görev yapan Sayın Çuhadar, Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) Başkanı, Yönetim Kurulu ve İstatistik Grubu üyesi olarak görev yapmış ve ÜNAK-Türk Hukuk Kütüphanecileri Platformu Koordinatörü olarak görevine devam etmektedir. Kendisinin kütüphanelerde toplam kalite yönetimi, uzaktan öğretim, üniversite kütüphaneleri, hukuk bilgi kaynakları, bilgi okuryazarlığı, yapay zeka, konsorsiyumlar, elektronik kaynak yönetim ve sıralama sistemleri konularında akademik çalışmaları ve yayınları bulunmaktadır.
Tolga Ayav İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesidir. Lisans derecesini Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında, yüksek lisans ve doktora derecelerini ise sırasıyla İYTE ve Ege Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği alanında almıştır. Üç yıllık bir endüstri deneyiminin ardından 1999 yılında İYTE’nin BT departmanına sistem analisti olarak katıldı. 2000 yılında Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde öğretim görevlisi oldu. 2004 ve 2006 yılları arasında INRIA Rhône-Alpes’de doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 2006 yılından bu yana İYTE’de öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Ayrıca, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü müdür yardımcılığı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü başkanlığı görevlerini yürüttü. Şu anda Mühendislik Fakültesi’nde dekan yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Dr. Ayav, aynı zamanda teknoloji geliştirme bölgesinde yer alan Research Ecosystems A.Ş.’nin kurucu ortağıdır. Mevcut araştırma ilgi alanları arasında yazılım güvenilirliği, makine öğrenmesi ve blok zinciri uygulamaları ile üretken yapay zeka bulunmaktadır.
Ramazan Turgut, Directory of Open Access Journals (DOAJ) Türkiye'de Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapmaktadır. Çalışmaları, yapay zekanın (AI) akademiye, özellikle de dergi yayınlama sürecine entegre edilmesine odaklanmaktadır.
Turgut'un akademik yolculuğu, öğrenmeye olan bağlılığını ve Süryani çalışmaları alanındaki çeşitli deneyimlerini yansıtmaktadır. Lisans derecesini Marmara Üniversitesi'nden almış, yüksek lisans ve doktorasını Uludağ Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Ayrıca Hollanda'daki Radboud Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi'nde misafir araştırmacı olarak bulundu ve Süryani çalışmaları ve ileri araştırma metodolojileri konusundaki uzmanlığını geliştirdi.
Halen Mardin Artuklu Üniversitesi Süryani Dili ve Kültürü Bölümü'nde görev yapan Turgut'un akademik ilgi alanları kadim olanla çağdaş olan arasında köprü kurmaktadır. Modern teknolojilerin geleneksel bilim üzerindeki etkisini keşfetmeye ve bilimsel yayıncılık ve araştırma süreçlerini geliştirmek için yapay zekadan yararlanmaya odaklanmaktadır.
1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi (Kütüphanecilik) Bölümü'nden mezun olan Gültekin Gürdal, Yüksek Lisansını Kocaeli Üniversitesi, İşletme Yönetimi alanında yapmıştır.
Bilkent Üniversitesi, TÜBİTAK, Sabancı Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde çalışmış olan Gürdal, 2005 yılından bu yana İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı olarak meslek hayatına devam etmektedir. Aynı zamanda 2021 yılında Teknopark İzmir bünyesinde kurulan ArGe şirketi Research Ecosystems'in kurucu ortağıdır.
2008-2012 yılları arasında Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) Başkanı olarak görev yapmış olan Gürdal, son yıllarda özellikle açık erişim, açık bilim ve açık veri konuları üzerinde çalışmaktadır. Gürdal, 1 Aralık 2011'den, 28 Şubat 2021'e kadar AB teknik altyapı projesi olan OpenAIRE'in çeşitli fazlarında yer almıştır. Avrupa çapında ulusal bir politika ve açık bilim altyapısı için sürdürülebilir yasal bir kimlik oluşturmak amacıyla 2018 yılında dernekleşen OpenAIRE'in, 2021 yılı Temmuz ayı sonunda yapılan Genel Kurulu'nda OpenAIRE Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçilmiştir. Ayrıca, TÜBİTAK ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Açık Bilim Komitesi Üyesidir. Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD), Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK), Avrupa Araştırma Kütüphaneleri Derneği (LIBER), Dünya Açık Erişim Arşivleri Konfederasyonu (COAR), Avrupa Araştırma Bilgi Sistemleri Derneği (EuroCRIS), Uluslararası Teknik Üniversite Kütüphaneleri Derneği (IATUL) gibi kuruluşlarda aktif üyeliği vardır.
Ulusal ve uluslararası alanda birçok yayını olan Gürdal, kütüphanecilik alanındaki her türlü bilimsel ve teknolojik gelişmenin yakın takipçisi ve uygulayıcısıdır.
Prof. Dr. B. Burçak Başbuğ, 1999 yılında ODTÜ İstatistik Bölümü’nden lisans, 2001 yılında İngiltere Warwick Üniversitesi’nden İstatistik alanında yüksek lisans ve 2007 yılında London School of Economics’den Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) 2000-2003 verileri ile hasar modellemesi ve afet risk yönetimi başlıklı teziyle doktora derecesini almıştır. Eylül 2008-Temmuz 2018 arasında ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin müdürlüğünü yapmıştır. 2018-2020 yılları arasında İngiltere Coventry Üniversitesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Yüksek Lisans Programı Anabilim Dalı Başkanı olarak çalışmıştır. 2019 yılından beri Londra merkezli Institute for Civil Protection and Emergency Management (ICPEM)’in akademik direktörüdür. Halen Uluslararası Bilim Konseyi Veri Komitesi (International Science Council Committee for Data International Data Policy) Uluslararası Veri Politikaları Birimi Başkan Yardımcısıdır. 25 yıldır ulusal ve uluslararası platformlarda afet ve risk yönetimi konulu birçok çalışma ve projede yer almış olup, konuyla ilgili birçok ulusal ve uluslararası yayınları mevcuttur. Halen ODTÜ İstatistik Bölümü’nün öğretim üyesidir. Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Üyesidir.
24 yılı aşkın süredir akademik kütüphanelerde farklı görevlerde çalışmaktadır. İndiana Üniversitesi'nden MLS derecesi ile mezun olduktan sonra meslek hayatına sistem kütüphanecisi olarak başlamıştır. Şu an Koç Üniversitesinde kütüphane direktörü olarak çalışmaktadır. Bu görev kapsamında 3 farklı şehirde 5 farklı kütüphane yönetmektedir. Koleksiyon geliştirme, e-kaynak yönetimi, kütüphane otomasyonu, kaynak paylaşımı ve bilimsel iletişim sorumlu olduğu alanlardan bazılarıdır.
Tuba 2016-2018 yılları arasında başkanlığını yürüttüğü ANKOS Derneği yönetiminde uzun yıllar çalışmıştır. Çeşitli ulusal, bölgesel ve uluslararası danışma kurullarında görev alan Tuba IFLA Doküman Sağlama ve Kaynak Paylaşımı Daimi Komitesi üyesidir.
2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi (Kütüphanecilik) Bölümü'nden mezun olan Nur UZUN, 2005 yılında Öğretim Görevlisi olarak Gazi Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nda mesleki hayatına başladı. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 38.maddesine göre; 2010-2013 yılları arasında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nde, 2013-2021 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Danışman olarak görev aldı. 2021 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı görevini yürüten Nur UZUN, Üniversitenin; Açık Bilim ve Açık Erişim Komisyonu, Eğitim Kurulu, İş Sağlığı ve Güvenliği Üst Kurulu, Merkez Kütüphane Komisyonu Üyesidir.
2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Bilgi Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Begüm Yavuz, 2017 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü'nden yüksek lisans derecesini almıştır.
2010-2012 yılları arasında EBSCO International Inc. şirketinde müşteri temsilcisi olarak çalışmıştır. 2012 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde kütüphaneci olarak göreve başlamış ve görev süresi boyunca kütüphane bünyesinde birçok bölümde çalışmıştır. Bu süreçte ANKOS’ta veritabanı sorumlusu, Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şubesi’nde yönetim kurulu üyesi olarak görevler almıştır.
Türkiye'nin ilk veri yöneticisi olup 2021 yılından beri İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde öğretim görevlisi ve veri yöneticisi olarak görev yapmaktadır. Açık erişim, açık bilim ve araştırma verilerinin yönetimi konularında çalışmalar yapan Begüm Yavuz, OpenAIRE Araştırma Veri Yönetimi Çalışma Grubu üyesidir. İYTE kütüphanesinin ortağı olduğu PATTERN ve DIRNA projeleri ile de araştırma verilerinin yönetimi ve FAIR ilkeleri konusundaki çalışmalarına devam etmektedir.
Ahmet Şemsettin Özdemirden, İskenderun'da doğmuş, teknoloji alanında uzmanlaşmış bir girişimci ve yazılım mühendisidir. Yazılım mühendisliği ve girişimcilik kariyerine, 2015 yılında kendi geliştirdiği mobil oyunlarla adım atan Özdemirden, Trendyol, Katanox ve Uncosoft gibi teknoloji şirketlerinde farklı pozisyonlarda yazılım mühendisi olarak çalışmış ve uçtan uca platformlar geliştirmiştir. 2020 yılında co-founder olarak çalışmaya başladığı Research Ecosystems firmasında, DSpace altyapısını kullanarak geliştirilen GCRIS isimli araştırma ve performans değerlendirme bilgi sisteminin geliştirilmesinde rol almıştır. 2022 yılından itibaren yurt dışında çalışmaya devam eden Özdemirden, günümüzde Viyana merkezli Platomics firmasına Amsterdam'dan destek vermektedir. Aynı zamanda İzmir'de bulunan Research Ecosystems firmasında da co-founder olarak devam etmektedir. Geçmiş tecrübelerinde, mikroservis mimarileri, CI/CD süreçleri, büyük veri analitiği, bulut bilişim, ürün geliştirme, proje yönetimi, start-up'lar, girişimcilik ve pazarlama gibi birbirinden farklı konularda çalışarak derinlemesine deneyim sahibi olmuştur. Özdemirden, modern teknoloji yığınlarını çözümlerinde kullanarak daha verimli, ölçeklenebilir, güvenilir ve sürdürülebilir altyapılar oluşturmayı hedefliyor. Oyun geliştirme, e-ticaret, sağlık ve tıp, lifestyle, seyahat, araştırma bilgi sistemleri ve nesnelerin interneti (IoT) gibi farklı alanlarda tecrübeleri bulunmaktadır. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği bölümünden lisans derecesine sahip olan Özdemirden, yazılım mühendisliği ve girişimcilik üzerine söyleşiler vermektedir. 2024 yılı itibarıyla GCRIS için geliştirilen “Smart Assistant AI” ve Kuika için geliştirilen “Design Assistant AI using LLM GraphRAG“ gibi ürünleriyle yapay zeka, girişimcilik ve yazılım mühendisliği alanında çalışmalarını sürdüren Ahmet Şemsettin Özdemirden, Amsterdam ve İzmir merkezli olarak teknoloji dünyasına katkılarını sürdürmektedir. İngilizce ve Türkçe dillerine akıcı bir şekilde hakim olan Özdemirden, yeni girişimleriyle problem çözme arayışına devam etmektedir.
1988 yılında Ankara’da doğmuştur. %100 Öğretim Ücreti Başarı Bursu ile kazandığı Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden 2010 yılında mezun olmuştur. Stajını Ankara Ticaret Odasında yapmış; özel sektör iş deneyimlerinden sonra 2013 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne Kütüphaneci kadrosuyla atanmıştır. Şu an Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nda Danışma ve Eğitim Hizmetleri Birimi’nde - Birim Sorumlusu olarak görevini yürütmektedir.
Eğitim hayatı süresince TÜBİTAK – SOBAG 107ko39 no'lu “Dijital Oyun Kültürü ve Türkiye'de Gençliğin Internet Kafe Kullanım Pratikleri: Çevrim İçi ve Çevrim Dışı Kimlik Egzersizleri, Hareketsiz Toplumsallaşma ve Sanal Kariyer Yapma – Ankara'da Etnografik Alan Çalışması”(2007-2008) ; 2008 Ulusal E-devlet Konferansı ve Türkiye'deki E-Devlet Çalışmaları kapsamında “Vatandaşların, E-Devlet Hizmetlerinin Kullanımının Yaygınlaştırılmasına Yönelik Türksat E-devlet Konferansı Katılım Anketi Sonuçlarının Akademik Değerlendirilmesi” vb. birçok projede ve çalışmada görev almıştır.
Halen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans programı ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Web Tasarımı ve Kodlama bölümlerinde eğitimine devam etmektedir.
12 Haziran 2024 tarihinde ANKOS Yapay Zekâ Araştırma Grubu'na seçilmiştir ve grup üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
2018 yılında İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Alper Menemenlioğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi Kütüphanesi’nde Dolaşım Hizmetleri Kütüphanecisi olarak Üniversite kütüphaneciliği kariyerine ilk adımını atmıştır. 2021 yılında Kadir Has Üniversitesi Bilgi Merkezi ekibine katılan Alper, 2022 yılından bu yana Elektronik Kaynaklar Uzman Kütüphanecisi olarak görev yapmaktadır. Elektronik kaynaklar yanında referans hizmetleri, ders kaynakları, kütüphanelerarası iş birliği alanlarında da sorumluluklar üstlenmektedir.
Kadir Has Üniversitesi Bilgi Merkezi iş süreçlerinde sorumlu olduğu alanlarda üretken yapay zekâ araçlarının kullanımı konusunda çalışmalar yürüten Alper Menemenlioğlu, 12 Haziran 2024 tarihinde ANKOS Yapay Zekâ Araştırma Grubu'na seçilmiştir.
Yılmaz 1999 tarihinde Silivri’de doğdu. 2022 senesinde Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden Yüksek Şeref öğrencisi olarak mezun oldu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Informascope firmasında stajyer olarak görev aldı. MANTİS yazılım firmasında TÜBİTAK - ULAKBİM ile yürütülen TR-Dizin Projesi kapsamında makalelerin üst veri girişlerini gerçekleştirdi.
2017 senesinden beri Türkiye Yardım Sevenler Derneğinde gönüllü olarak Web Sitesi Yöneticisi ve Dijital Arşiv Personeli, 2023 senesinden beri Türk Kütüphaneciliği Dergisinde Yayın Editörü ve ANKOS Yapay Zeka Araştırma Grubu’nda üye olarak görev almaktadır.
Yılmaz 2023 senesinden beri TED Afet Bursu gönüllüsü ve Çocuklar için Fırsat Eşitliği Derneği’nin Denetleme Kurulu üyesidir.
Ağustos 2022 tarihi itibari ile TED Üniversitesi Ayşe Ilıcak Kütüphanesinde Kütüphane Uzman Yardımcısı olarak görevini yürütmektedir.
Öğretim Görevlisi Çağatay Gezer 1971 Ankara doğumlu olup ortaöğretimini TED Ankara Koleji ve Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde tamamlamıştır. Daha sonra Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Kütüphanecilik şimdiki adıyla Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünü bitirmiş ve ardından Süleyman Demirel Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi Yüksek Lisansını vererek öncelikle Süleyman Demirel Bilgi Merkezi'de Okutman daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uzman olarak görev yapmış ve şu an Akdeniz Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde Öğretim Görevlisi kadrosuyla Elektronik Kaynaklar Sorumlusu olarak meslek hayatına devam etmektedir. 2010 yılında 2 yıla yakın ANKOS'da Veritabanları Sorumlusu olarak görev aldıktan yıllar sonra ANKOS Yapay Zeka Çalışma Grubu'na seçilmiştir. Evli ve 16 yaşında bir kız babasıdır.
Ece Tufanyazıcı İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden 2016 yılında mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra İngiltere Guildford College’de dil eğitimini tamamlamıştır. Yüksek lisansına İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden devam etmektedir.
2017 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphane ve e-Kaynaklar’da Veri Tabanları ve Süreli Yayınlar Uzman Yardımcısı olarak başladığı görevine 2021 yılından beri Uzman Kütüphaneci olarak devam etmektedir.
2018 yılından beri ANKOS HeinOnline ve Westlaw veri tabanları sorumluluğu ile Lisans Anlaşmaları çalışma gurubunda görev almaktadır.
2008 yılında lisans ve 2015 yılında yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde tamamlayan Üstün Berk Sezgin, 2009 yılında satış danışmanı olarak Mikrobeta Yazılım, 2010 yılından 2011’e kadar Atılım Üniversitesi Kütüphanesinde ve 2011 yılından 2017 yılına kadar Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığında kütüphaneci olarak görev yapmıştır.
Üstün Berk Sezgin, Aralık 2017 tarihinden itibaren Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kütüphanesinde Öğretim Görevlisi olarak görevine devam etmektedir. Kasım 2012 tarihinden beri ANKOS Veri Tabanı Sorumlusu olan Üstün Berk Sezgin, 2015-2017 yılları arası ANKOS Akademi Çalışma grubunda görev almıştır. Ağustos 2024 tarihinden beri ANKOS Veritabanı Değerlendirme Grubunda görev almaktadır.
Cem Özel, 1979’da İstanbul’da doğdu. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü, Dokümantasyon ve Enformasyon Anabilim dalından mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü'nden "Türkiye'de İnternet’e Dayalı Uzaktan Eğitim ve Üniversite Kütüphaneleri" konulu tezi ile 2004 yılında yüksek lisans derecesini aldı. 2000-2006 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphanesi’nde çalıştı. 2006 yılında ise Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi’nde Bilgi Hizmetleri Sorumlusu olarak çalışmaya başladı. 1 Mayıs 2013 yılından itibaren ise Kullanıcı Hizmetleri Müdürlüğüne atandı. Halen bu görevini sürdürmektedir. Özel, Türk Kütüphaneciler Derneği ve Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği üyesidir. 2015-2017 yılları arasında “Türk Kütüphaneciliği” dergisinde editör olarak görev yaptı. Halen Türk Kütüphaneciliği dergisinde yayın değerlendirme kurulu üyesidir. Bunun yanı sıra 2023 yılının sonlarına doğru ANKOS Akademi grubuna atandı. Yine 2023 yılı sonunda, ÜNAK Derneği çatısı altında, kurucusu olduğu Bibliyometri ve Atıf İndeksleri Çalışma Grubunun da koordinatörlüğünü yürütmektedir. Sabancı Üniversitesi bünyesinde 4 yılı aşkın bir süredir bir kitap kulübünün moderatörlüğünü yapmaktadır. Özel, aynı zamanda BBY Haber Portalı’nda ve Eğitim Ajansı’nda köşe yazarlığı da yapmaktadır. 2021 yılında yayınhayatına başlayan ve aylık çıkan Mikroscope edebiyat dergisinin pek çok sayısında da deneme ve öyküleri yayınlanmaktadır.